Thursday, June 27, 2013

PRI KUHANJU HRANE NASTAJAJO NOVE SNOVI...

Alois Kolar, B.HSc.

Kuhanje hrane povzroča kemične spremembe snovi zaradi toplote, večina teh novih snovi se pojavi takrat, ko beljakovine reagirajo na ogljikove hidrate. Nekatere od teh novo nastalih substanc - kemikalij povzročajo raka ali bolezni možganov, spremenijo delovanje nevrotransmiterjev ter presnovo samo.

Da si lahko zdrav/a v starosti, moraš zaužiti zelo majhne količine kuhane hrane (najbolje nič). Priporočam ti veliko sadja in surove zelenjave, doma priprevljenih sadnih ali zelenjavnih sokov, oreščke, semena in občasno tudi surova jajca. Ta hrana, imenovana tudi optimalna hrana vsebuje vse, čisto vse hranilne snovi, katere tvoje telo potrebuje za optimalno delovanje in za trajno ohranjanje najvišje stopnje zdravja.

O kuhani – pečeni, termično obdelani hrani smo veliko pisali in še veliko več govorili vse od 23 septembra 1994, ko sem se začel prehranjevati na optimalen način, tokrat pa vam želim proces pokazati še analitično; kar se dogaja v procesu termične obdelave - kuhanja ter kaj termična obdelava sploh je.

Kuhanje je vedno kemični proces (eksperiment), enako kot je kemični proces „kuhanje koke“ na primer, iz nje potem dobimo kokain - drogo torej; v procesu kuhanja nastajajo nekatere vrste novih snovi katere imenujemo heterociklični amini (HCA).